Puun takaa Tappion voi aina kääntää pahemmaksi. Valintakysymys.

Väitetodellisuutta ja vaikutelmatehtailua

  • Otetaan uusiksi. Tällä kertaa tunnetta!
    Otetaan uusiksi. Tällä kertaa tunnetta!

Tämä artikkeli (”US spent $5 billion to destabilize Ukraine”) on mielestäni hyvä esimerkki länsimielistä propagandaa käsittelevästä venäläismielisestä propagandasta, joka kuitenkin toimittaa asiaansa niin kömpelöllä tavalla, että kyse onkin ehkä amerikkalaisesta mielikuvamateriaalista, jonka tehtävä on mustamaalata Venäjän tönkköä tapaa toimia. Lisäksi juttu kietoutuu julkaisukanavansa kautta epämääräisen aktivismin viittaan, joka satunnaiselle normilukijalle tuottaa ajatuksen yhteiskuntakriittisten tahojen foliopelleilystä. Myös tämä lienee tahallista ja tarkoitushakuista. Tai mistä sen tietää?

Oli jutun kohdalla todellisuudessa miten oli, se edustaa loputtomasti kerrostunutta ja sisäisiä viittauksia täynnä olevaa mutu- tai epäinformaatiovirtaa, joka ylläpitää kuvaa näennäisesti itsenäisten toimijoiden takana vaikuttavista salavihkaisista ja valtiollisista toimintaohjelmista. Käytännössä kuitenkin molemmat globaalit vaikuttajatahot (tässä tapauksessa USA ja Venäjä) pelaavat ”valtaistuinpeliään” tavalla, joka sallii myös näennäiset vastakkainasettelut. Niin kauan kuin resurssien ja toimintaedellytysten hallintaa ja ohjailua peittelevät osittaiset valevihollisuudet, ne toimivat sekä länsi- että itäeliitin hyväksi, ja peli jatkuu kaiken muun kustannuksella. Välillä taistellaan sitten ihan oikeasti. Ukrainan kohdalla ollaan konfliktinhallintamielessä toimittu näkemykseni mukaan jossain toden ja väitetyn välimaastossa, siten että soppaa on säestänyt arvaamaton kansalaistoiminta.

Riippumattomia uutisia ei juurikaan enää ole, ja kaikkein vilpittömimmät tietovuot ovat miltei poikkeuksetta kansalaisjournalismia ja pilliin viheltelyä, ja sitä kautta automaattisessa oppositiossa viralliseen totuuten nähden. Tätä kautta (kriittisesti tarkastellen) nämäkin tahot edustavat jotain ”näkemystä” tai ”mielipidettä”, värittyen tavalla tai toisella jo hyvin lähellä alkulähteitään. Jos kaapelin alkupäähän on vielä  kiinnittynyt valtiollisen toimijan vaikuttajalurkki, ei mikään enää ole varmaa.

Kun suurin osa kaikesta tiedonvälityksestä on kyseenalaista, valtaa valistuneen kansalaisen eräänlainen infonihilismi- tai -fatalismi. Kaikki näyttäytyy maksettuna, ohjailtuna, apinoituna ja kyselemättä nieltynä näytelmänä. Kyse on keinotekoisen jännittyneestä ja yksinkertaistavaan kuvailmaisuun sekä valmiiksi pureskeltuun sanamagiaan ja numerologiaan tukeutuvasta superstimulaatiouutisoinnista - suorasta ja epäsuorasta vaikutelmatehtailusta, mielipideteollisuuden synnyttämien verkko- ja kansalaistoimintatrendien ohjailusta, sakean disinformaation kiihkeästä jatkojalostuksesta, väitetodellisuudesta, sekä tavattoman laajojen ja vaikutusvaltaisten peitto-organisaatioiden hiljaisesta väkivallasta. Jos haluaa totuuden äärelle, huomaakin helposti joutuneensa peilipallossa leijuvan paranoidin kaleidoskoopin sisälle.

Mitä mieltä sinä olet, ja oletko oikeasti omaa mieltäsi? Ja mihin tietoon maamme hallitus nojaa tehdessään kauaskantoisia päätöksiä yhteisestä tulevaisuudestamme?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat