Puun takaa Tappion voi aina kääntää pahemmaksi. Valintakysymys.

Venäjän kuumat perunat

 • Artem Loskutov
  Artem Loskutov
 • Yhtenäisyys on turvattava.
  Yhtenäisyys on turvattava.
 • "Olen siperialainen."
  "Olen siperialainen."
 • Itäkarjalaisten kansannousu. (9.1.1922, Tšolmo.)
  Itäkarjalaisten kansannousu. (9.1.1922, Tšolmo.)
 • Uhtuan demokraattisen tasavallan vaakuna (Akseli Gallen-Kallela).
  Uhtuan demokraattisen tasavallan vaakuna (Akseli Gallen-Kallela).
 • Sergei Pirozhnikov.
  Sergei Pirozhnikov.

Venäjän federaation autoritääristä keskushallintoa kritisoivan siperialaisen Älä syötä Moskovaa! -kansanliikkeen nettisivut suljettiin viime elokuun alussa. Saman kuun 17. päivälle suunniteltu - ja kiperän sarkastisesti nimetty - Siperian federalisaation puolesta -marssi jouduttiin peruuttamaan Venäläisten viranomaistahojen huumorintajuttomuuden ja raskaskätisyyden vuoksi. Siperian Novosibirskiin tapahtumaa suunnitelleita aktivisteja pidätettiin, joukossa alueellisesti tunnettu taiteilija Artem Loskutov, joka on jo monien vuosien ajan ottanut siperialaisten puolesta kantaa alueen vahvemman itsehallinnon puolesta.

Juridisina perusteina kansanliikkeen verkkosivun sulkemiselle, marssia koskevan medianäkyvyyden täysestolle sekä neljän aktivistin pidätykselle olivat vuoden 2013 joulukuussa hyväksytyt Venäjän uudet separatismilait (rikoslain artikla 280.1), jotka velvoittavat viranomaisia koviin toimiin "Venäjän federaation maantieteellisen yhtenäisyyden vaarantamisen" varalta. Ilmeisesti alunperin Ukrainan tapahtumista hätkähtäneenä Putin kovensi ao. lainkohtia kuluvan vuoden heinäkuussa, joten siperialaisia aktivisteja saattaa odottaa jopa neljän vuoden vankeustuomio separatismista syytettyinä. Aloitteellisena viranomaisena kansanliikkeen suhteen toimi etupäässä Roskomnadzor, eli Liittovaltion viestinnän ja joukkoviestimien valvontapalvelu (ven. Federalnaja sluzhba po nadzoru v sfere massovykh kommunikatsiy i svyazi).

Peruutetun marssin nimi Siperian federalisaation puolesta oli tarkkaan harkittu, sisältäen intertekstuaalisia viittauksia Donetsin altaan viimeaikaisiin tapahtumiin itäisessä Ukrainassa. Viesti aukeaa erityisen hyvin venäläistä liittovaltioretoriikkaa ja voimapolitiikkaa seuranneille. Iskulause Älä syötä Moskovaa! on nykyään suosittu Uralin alueella, Jakutiassa (Saha) ja ylipäätään Siperissa.

Mutta siirrytään lähemmäksi kotikamaraa. Venäjänpuoleisessa Karjalassa on pitkät perinteet separatismille, ja eriasteisesta itsehallinnosta sekä jopa toiveista liittyä Suomeen on rajan takana puhuttu modernilla ajalla 1920-luvulta lähtien. Vuosien 2009 - 2010 aikana Venäjän korkein turvallisuuselin FSB (ven. Federalnaja služba bezopasnosti) haastoi oikeuteen karjalaisia aktivisteja, jotka jakelivat Sortavalan alueella kansanäänestystä vaativia ja Suomeen liittymistä ehdottavia lehtisiä. Toiminnasta syytettiin venäläismielisessä mediassa suomalaista Pro Karelia -järjestöä, mutta varsinaista näyttöä kytköksestä ei ole esitetty.

Karjalan tasavalta (karj. Karjalan Tazavalda, veps. Karjalan Tazovaldkun, poh.saam. Gárjila dásseváldi) on alueen johtavien viranomaisten mukaan ollut jo jonkin aikaa "äärimmäisten mielenilmausten" kutupaikka. Toisaalta syyt kriittiselle kansalaiskeskustelulle Karjalassa ovat ilmeiset. Aktivistien näkökulmasta keskushallinto vie federaatiosubjektin alueelta kaikki resurssit, eikä pidä paikallista infraa ajan tasalla. Esimerkiksi sortavalalaisen paikallispoliitikko Ljudmila Afanasjevan mukaan lapset saattavat käydä talvisin kuusiasteisissa kouluissa, päiväkodeissa jne. (mikä on keskimäärin kaksi astetta jääkaappilämpötilan yläpuolella), eikä yksityisasuntojenkaan lämmitykseen ole monilla riittäviä edellytyksiä. Vasemmistolainen mediavaikuttaja Anatoli Baranov on puolestaan sanonut, että nykymenolla Karjalan viranomaiset ja FSB:n paikallisosasto haastavat oikeuteen jokaisen joka ehdottaa kansanäänestystä, oli aihe sitten mikä hyvänsä.

Maanpaossa asuva kansallismielinen radikaali Petr Khomjakov totesi taannoin, että Karjalan tilanne on "Venäjällä tavanomainen". Vahvempaa itsehallintoa toivovia ihmisiä varsinkin federaation reunamilla riittää, eikä haaste läheskään aina ole kulttuurisissa ristiriidoissa vaan puhtaasti taloudellisessa epätasa-arvossa. Esimerkiksi luonnonvaroiltaan rikas Siperia on pinta-alaltaan yli puolet Venäjän federaatiosta, mutta alueen asukkaat hyötyvät sen vauraudesta suhteessa hyvin vähän, ja silloinkin erittäin epätasaisesti. Kun tarkastelemme lisäksi vaikkapa Königsbergin (virallisesti Kaliningrad), Krimin, Kubanin ja Kaukasuksen maantieteellistä ja kulttuurista etäisyyttä Moskovasta, sekä maan alkuperäiskansojen sorrettua ja useimmiten karnevalisoitua asemaa, näyttäytyy isovenäläinen liittovaltiouskollisuus ehkä todenmukaisemmassa ja hauraammassa valossa. Voidaankin kysyä puhummeko aatteesta, joka elää etupäässä venäläisen suurkulutuksen ja jonkinlaisen normislaavilaisuuden ydinalueilla? Aatteesta, jota valtaa pitävät tahot pyrkivät vahvistamaan putinilaisen voimapolitiikan keinoin ja federaation maantieteellisen eheyden nimissä, sekä eritoten oman etunsa vuoksi? Tätä taustaa vasten valtaosa Putinin kansainvälisiä ulottuuvuksia sisältävistä toimista saa vahvat sisäpoliittiset ulottuvuudet, jotka lopultakin kytkeytyvät autoritääriseen harvainvaltaan.

Menneen vuoden toukokuussa eräät karjalaisaktivistit vetosivat kansainväliseen yhteisöön "laittoman venäläismiehityksen lopettamiseksi Karjalassa", sekä 1.4.1920 perustetun Uhtuan demokraattisen tasavallan tunnustamiseksi ja palauttamiseksi. (Suomi Uhtuan 20-luvulla jo tunnustikin.) Samalla aktivistit syyttivät Venäjän viranomaisia "Karjalan alkuperäisasukkaiden kansanmurhasta, luomalla sietämättömät elinolot karjalaisten, suomalaisten, vepsäläisten ja saamelaisten historiallisille asuinpaikoille". Vetoomuksessaan aktivistit myös pyysivät kaikkia karjalaisia kohtelemaan Moskovan määräysvallan alla olevia federaatiosubjektin viranomaisia "laittomina" toimijoina, sekä järjestämään Uhtuan demokraattisen tasavallan itsenäisyyden palauttamiseksi kansanäänestys, presidentinvaalit, ja ministerineuvoston vaalit. Karjalaisjournalisti Valeri Potashov on puolestaan esittänyt, että Venäjän federaation ja Euroopan unionin vähitellen heiketessä itsenäinen Karjala, Suomi ja Skandinavian maat voisivat muodostaa oman pohjoiseurooppalaisen unionin. Vaikka idea on Potashovin itsensäkin mielestä puhtaan ajatusharjoituksen tasolla, on se ilmeisen vilpitön lisä alueen kuumenevaan kansalaiskeskusteluun.

Karjalan tasavallan moskovamielinen virkakoneisto ei tietenkään hyväksy paikallista kansalaisliikehdintää millään tavoin. Reaktioherkkyydestä kertoo esimerkiksi se, että karjalan kielen nykyasemaan liittyvä keskustelu leimataan viranomaisten toimesta "turhaksi ja haitalliseksi", sekä ymmärretään "yrityksenä horjuuttaa alueen etnokulttuurista ja poliittista tasapainoa". Tasavallan parlamentin edustaja Sergei Pirozhnikov onkin syyttänyt aktivisteja marginaaliin kuuluvasta ja epäisänmaallisesta separatismista, jonka toimintaa tukevat Venäjän federaation yhtenäisyyden horjuttamiseen pyrkivät läntiset voimat, joukossa mm. Suomesta operoivat tahot. Viranomaisten epäilyjä on lisännyt tieto, jonka mukaan aiemmin mainitsemieni kansainväliseen yhteisöön vedonneiden karjalaisaktivistien nettisivut toimisivat ruotsalaisen verkkopalvelimen kautta. Toisaalta venäläisten palvelimien kautta käytävä vapaa kansalaiskeskustelu tuskin olisi eri federaatiosubjektien alueilla toimiville itsehallintoaktivisteille mitenkään mahdollista.

Ukrainan kriisiin liittyen Moskova järjesti taannoin omien tavoitteidensa mukaisen kansanäänestyksen Krimillä. Karjalaisaktiivien vaatimus omasta kansanäänestyksestä on Königsbergin (Kaliningrad) tapahtumien ohella jo toinen kansanäänestysvaatimus federaation alueella Krimin tapahtumien jälkeen - nyt kuitenkin kansan riveistä kumpuavana aktivismina, sekä keskusvaltaa vastaan. On mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle putinilainen voiman vertikalismi (ven. vlast' vertikal' / sistema Putina) menee kun ja jos paikallisuuden ja rinnakkaisvallan haaste kovenee.

 

Lähteet

http://imrussia.org/en/analysis/politics/797-russian-separatism-the-hotbeds-of-tension
http://www.imrussia.org/ru/politics/1788
https://chtodelat.wordpress.com/2009/06/04/free-artem-loskutov/
http://www.pri.org/stories/2014-09-17/russia-says-yes-self-determination-long-its-not-within-russia
https://news.pn/ru/public/110712
http://windowoneurasia2.blogspot.fi/2014/05/window-on-eurasia-karelians-seek.html
http://www.free-karelia.org/eng/About.aspx
http://karelnovosti.ru/policy/v-karelskom-parlamente-budut-borotsya-s-karelskimi-separatistami/
http://www.stolica.onego.ru/news/249805.html
http://www.inache.net/globo/960

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Venäjä on tehnyt suuren virheen keskittämällä kaiken hallinnon Moskovaan. Tosin sillä on pitkät perinteet.
Sen heikkous on maakuntien huono kuuluvuus. Moskovan ääni ei kanna enään niin kauas kuin ennen.

Käyttäjän miikavanhapiha kuva
Miika Vanhapiha

Taitaa olla virhe mitä kaikki sivilisaatiot toistavat. Keskushallinto Vs. paikallisuus, sekä resurssien epätasainen jakautuminen ja sosio-kulttuuristen meemien taistelu...

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

joo kyllä mä luulen että se on ison federaation ominaisuus. keskitetty valta tuo keskitetyn rikkauden. pitäs tohon joskus ihan kunnolla perehtyy. kattoo onks missään toimivaa suurvaltaa. siis viimese 5000 vuoden aikana.

Pekka Iiskonmaki

Venäjällä on 82 talousaluetta экономи́ческий райо́н. Niistä plussalla toimiin viimeisen tiedon mukaan 11.

Miten se jatkossa toimii, kun taloudessa ei mene myötäsukaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_tal...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

2014 alussa tilanne näyttäisi olleen tämä:

Russia's Growing Regional Debts Threaten Stability

Of the 83 regional subjects in Russia, only 20 will be able to keep a budget surplus or a moderate level of debt by 2015, according to Standard & Poor's calculations. This leaves the other 63 regions at risk of needing a federal bailout or defaulting on their debt.

http://www.stratfor.com/analysis/russias-growing-r...

ja suunnitelmissa että Sberbank uusi velkoja, mutta miten lienee nyt kun Venäjän pankitkin kaipaavat lisärahoitusta:

Russia Weighs its Options for Managing Regional Debts

http://www.irgamag.com/topics1/economy-watch/item/...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Savukoskella ja siitä itään on maa-alue, johon kohdistuu tietynlaisia separitismipyrkimyksiä, joihin on jo vuosia liittynyt NGO-järjestö KNFIJV-CARSFI. Jopa Väyryselle on ehdotettu aluksi alueen demilitarisointia, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183291-n...

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Kiinnostava näkökulma!

Kalle Kniivilän http://www.kniivila.net/putinin-vakea
mielestä Putinin (ja keskushallinnon) yli 80% kannatus perustuu Venäjän kaukaisten alueiden tukeen. Kriittistä on vain pieni keskiluokkainen, koulutettu vähemmistö Moskovassa.
On täysin ymmärrettävää, että eri alueet Venäjällä ovat eriarvoisessa asemassa.

Käyttäjän miikavanhapiha kuva
Miika Vanhapiha

Kiitos kommentista ja linkistä!

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Hyvä ja asioita valaiseva kirjoitus.

Onko blogistilla heittää tietoa siitä kuinka laajaa kannatusta itsenääräämisoikeuden vahvistaminen esim Inkerinmaalla (ml Pietari), Karjalassa, Kuolan niemimaalla.

Käyttäjän miikavanhapiha kuva
Miika Vanhapiha

Valitettavasti en osaa sanoa. Kirjoitukseni perustuu pitkälti lähteissä mainittuihin tietoihin, ja olenkin tutkiskellut federaation alueella esiintyvää separatismia toistaiseksi varsin vähän. Itsestäni tuntuu siltä, että kovinta keskuhallinnon kritiikki on luontaistaloudesta elävien alkuperäiskansojen keskuudessa, sekä tavalla tai toisella öljy- ja kaasutuotannosta kärsivien ja samalla sen hyödyistä paitsioon jäävien parissa. Lisäksi - suuresta federaatiosta kun puhumme - on alueesta riippuen aina tämä etninen, kulttuurinen ja historistinen ulottuvuus. Syytä on myös mainita yleinen antiautoritäärisyyteen liittyvä yhteiskuntakritiikki, jolla on Venäjällä imperiumin rakentamisajoista lähtien yhtä pitkät ja omaleimaiset perinteet kuin autoritäärisyydelläkin. Nähdäkseni yleisempi keskushallinnon kritiikki sekoittuu herkästi alueellisiin ja paikallisiin kysymyksiin.

Venäjällä eri tasavalloissa on käsittääkseni paljon esim. kaupunkeja, missä elintaso eri mittareilla tarkasteltuna on noussut viimeisten vuosien aikana paljonkin. Federaatiossa on siis runsaasti keskiluokkaa, joka on ollut tyytyväinen kehitykseen. Ounastelenkin, että kokonaiskuvan hahmottamiseksi pitäisi aihetta tarkastella todella huolella. Oma aiheensa on aivan viimeaikainen ja kaikkien tietämä kehitys, mikä rasittaa Venäjän taloutta.

Jaakko Häkkinen

On vain ajan kysymys, milloin Putin ryhtyy vangitsemaan meijerituottajiakin separaattorin käytöstä...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Separaattori

Käyttäjän miikavanhapiha kuva
Miika Vanhapiha

Alla olevan linkin uutisjuttu (Suomen kuvalehti) nostaa esille kiinnostavia tietoja ja väittämiä:

"...professori Zubovin mukaan vain noin 20 prosenttia vastaajista on pitänyt mielipidemittauksissa maan nykyisiä rajoja laillisina ja hyväksyttyinä."

"...Venäjän suunnattomista viime vuosien öljytuloista puolet on mennyt armeijalle ja sisäministeriölle. Loput on tuhlattu olympialaisiin, jalkapallon vuoden 2018 MM-kisojen valmisteluihin, rautateiden projekteihin ja oman avaruuskeskuksen rakentamiseen.

Samalla on Inozemtsevin mukaan luotu raaka-aineista saataviin tuloihin perustuva järjestelmä, jossa tuetaan Putinin läheisten ystävien liiketoimia. Lopputuloksena on taloudellispoliittinen systeemi, jossa muutokset ovat käytännössä mahdottomia."

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/...

Seppo Vaara

"Vuonna 2015, Karjalan korkeakoulujen opiskelijat, jotka opiskelevat karjalan tai vepsän kieliä, saavat ylimääräisen 5 000 ruplan stipendin."

http://finnish.ruvr.ru/news/2014_12_25/Vepsan-ja-k...

Käyttäjän miikavanhapiha kuva
Miika Vanhapiha

Hienoa, että tällaistakin on!

Käyttäjän miikavanhapiha kuva
Miika Vanhapiha

Sepe Vaaran kommenttiin liittyen tällainen:

"Professorit sanovat, että muutaman viime vuoden aikana vähemmistökielten elvyttämistä on alettu pitää uhkana Venäjän kansalliselle eheydelle ja esimerkiksi kielten elvyttämistoimia on vähennetty.
- Nyt ei ole hyvä korostaa omaa kieltään ja kulttuuriaan, jos ne poikkeavat venäläisestä. Nykyisen hallitsijan aikana halutaan korostaa venäläisyyttä, Saarinen sanoo."

Lisäksi kirjoitukseni aiheeseen liittyen samassa artikkelissa:

"Grünthal, Saarinen ja Mustonen näkevät alkuperäiskansojen alueen kaivos-, öljy- ja kaasuteollisuuden uhkana luontoon liittyville elinkeinoille. Grünthal sanoo, että alkuperäiskansojen alueella olevasta teollisuudesta kaikki raha valuu kaupunkeihin. Alkuperäiskansojen alueella sijaitseva Hanti-Mansijskin kaupunkikin on täysin venäläinen."

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194951371453/arti...

Toimituksen poiminnat